Virtuaalista MOOCiin

Muistan muutamia vuosia sitten seuranneeni avointa suomenkileistä luentoa Second Lifessä, virtuaalimaailmassa. Käyttäjät saavat siinä rakentaa itselleen avataren, jonka kautta liikkuvat virtuaaliympäristössä. Niinpä luennoitsijalla oli komea häntä ja penkillä pienen matkan päässä luentoa seuraili muutama pehmoeläin. Luento oli silkkaa asiaa. Tähän verrattuna MOOCit tuntuvat kesyiltä, mutta samalla tavalla osallistuja voisivat olla minkä maailman internetyhteyden tarjoavan tietokoneen takana tahansa.

Ensimmäiset suomalaiset MOOCit eli massiiviset avoimet verkkokurssit ovat tarjonneet mahdollisuuden opiskella tietojenkäsittelyyn liittyviä aiheita MOOC-periaatteiden mukaisesti verkossa, kaikille avoimesti ja maksuttomasti. Päänavaajana oli Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos vuonna 2012.

MOOCien epäilijät ovat kiinnittäneet huomiota kurssien tekijänoikeuspulmiin ja huomauttaneet, ettei MOOCien kävijät läheskään aina suorita kursseja loppuun. Siitä ei kuitenkaan tunnu olevan epäilyjä, että  opiskelu tulee vähitellen siirtymään yhä enemmän verkkoon. Tulevaisuudessa MOOCien on arveltu paitsi yleistyvän myös vähintään muokkaavan opiskelua: Kun kasvokkaisista kohtaamisista siirrytään verkossa tapahtuvaan opetukseen, opettajasta tulee opiskelijaryhmää päämääräänsä luotsaava fasilitaattori ja tähtiluennoitsijat voivat luennoida yhdellä kertaa kymmentuhatpäiselle, mutta eri maista kursseille osallistuvalle opiskelijajoukolle.

Massiivisuudesta huolimatta kursseilla voidaan havaita myös yksittäisten opiskelijoiden tilanne. Teknologian avulla on mahdollista seurata tarkkaan opiskelijoiden oppimiskäyttäytymistä ja tarjota tarpeen tullen esimerkiksi yksilöllistä tukea. Toisaalta seuranta tarjoaa yliopistoille myös mahdollisuuden poimia innostuneet ja lupaavat opiskelijat riveihinsä suoraan ohi pääsykokeiden. MOOCien on arveltu tulevaisuudessa tarjoavan yliopisto- ja korkeakouluopintojen lisäksi keinoja työelämän täydennyskoulutustarpeille.

Tänä kesänä voisi ilmeisesti taas olla mahdollisuus istahtaa samaan luentosaliin muutaman nallen ja merirosvon kanssa: kesäyliopisto on Second Lifessa.

Lähteitä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Massiivinen_avoin_verkkokurssi

http://kyoelamaasl.blogspot.fi/

http://www.kesayliopistot.fi/koulutustarjonta/etakurssit/second_life

Jätä kommentti